07 februar, 2010

Hawaiirose fra Kina i Mogan

Forvirret? Ikke etter å ha lest dette innlegget!

.
Hawaiiroser kommer slettes ikke fra Hawaii, men fra Kina. Blomsten er også Malaysias nasjonalblomst. Hawaiirose het opprinnelig hibisk på norsk, etter sitt botaniske navn Hibiscus. Det vokser en hibiscusart på Hawaii, men det er ikke den du får kjøpt i butikken. Den er kinesisk og heter Hibiscus rosa-sinensis.

Her hos oss er vi vant til å ha Hawaiirose som potteplante i stuen, men alle som har vært på Kanariøyene har sett lange hekker med Hawaiiroser. Her er et lite utvalg fra Puerto de Mogan:.
(Klikk for større bilder.)
.
Første uka i januar var "våronna" i gang og Hawaiirosene ble klippet.
Her i Norge sang Gluntan "det er mykje som kjem fram når snøen forsvinn",
men det er også mye som kommer fra når hekkene klippes i Puerto de Mogan.
Se på bildet i nederste høyre hjørne hva turistene kaster fra seg!
Så til det medisinske ved hibiscus. En bestanddel i hibiscus-blomsten kan ha den samme positive effekten på hjertets ve og vel som rødvin og te. Dette viser en taiwansk undersøkelse. En forskergruppe ved Chang Shan Medical University i Taiwan har kommet fram til at hibiscus-blomsten inneholder antioksidanter som kan bidra til å holde det helsefarlige kolesterolet i sjakk. Forskernes funn er basert på dyrestudier, men de mener det er all mulig grunn til å anta at blomsten har den samme effekten på mennesker. Spennende for en som sliter med høyt kolesterol!Planten Hibiscus sabdariffa, som man finner i Kina, India og Taiwan, brukes i den tradisjonelle østlige behandlingen av såvel høyt blodtrykk som leversykdommer.
Nå viser det seg altså at blomsten i tillegg inneholder antioksidanter som er kjent for å redusere avleiringen av det ”dårlige” kolesterolet LDL på innsiden av arteriene. I motsetning til det "gode" kolesterolet, som forebygger åreforkalkning og dermed hjertesykdom, bidrar det "dårlige" LDL-kolesterolet til åreforkalkning. (Undersøkelsen ble publisert i "Journal of the Science of Food and Agriculture" i 2004.)
Det var dagens blomsterhilsen og litt lærdom "på kjøpet".
.

ønsker deg på gjensyn!

7 kommentarer:

Yvonne sa...

Tack för upplysningen om Hawaii-blomman! Den är så vacker, men lite svårodlad här...så jag har ingen. Däremot har jag satt Smithianta-knölar i jorden idag! :D

RitaLita sa...

Så artig og lærerikt innlegg, -
og nydelige bilder som vanlig!
Ha en fortsatt fin søndagskveld, og en god ny uke!
Klem fra Rita

Anonym sa...

Hibiscus er vakkert, men det er morsommere med rødvin og te! Det slår meg ofte når jeg er på GC Sør at omtrent alt vi ser av blomsterprakt og frodighet, det er menneskeskapt. Opprinnelig var det jo bare ørken og stein. men det sies jo også at bare de vanner, så kan du bare sette en piunne i jorda, så vokser det.
Jeg har brukt litt tid til å lese dine herlige innelgg fra Soller. mange år siden jeg var på Mallorca, men ble faktisk inspirert, så kanskje en uke til Soller en eller annen gang.
Pugger ser og estar - men det går seint. Ute av trening i å lære utannat. Og her er jo lite knagger og systematikk.:)

Synnøve. sa...

Mye å läre der om ei flott blomst.
Den er så vakker.

Godt å kvile auga på når kulden banker på....Nå har vi 13 minus ute. Så det er ikke så kaldt.

Kos deg videre i kveld nå.
Synnöve.

Unknown sa...

Hvis man ser seg om på Gran Canaria, ser ser en frodig blomsterprakt som ikke er menneskeskapt!

Planteverdenen på Kanariøyene er usedvanlig og har derfor gjennom årene tiltrukket seg botanikernes interesse.

Det er knapt 1.700 ville blomsterplanter og ikke mindre enn knapt 500 er endemiske, dvs at de kun vokser på Kanariøyene. Hvis man kun har vært på sydsiden av øya, så kan det se ut til å være kun er ørken og stein. Husk at Gran Canaria har 4 klimasoner!

Skal skrive litt mer om flora på Kanariøyene senere en gang på bloggen min.

Eva sa...

Nå lærte jeg noe nytt om blomsten. Nydelige bilder, skarpe og fine..

Anne Britt sa...

Fint å lese om blomsterprakten på Kanariøyene!