25 oktober, 2008

Fram eller tilbake?

I natt skal klokken stilles igjen.
Egentlig noe tull, synes jeg. Hvorfor har vi ikke sommertid hele året?

Hvilken vei? Fram eller tilbake?
Det er ikke alltid så lett å huske om klokken skal stilles fram eller tilbake. En enkel regel som er lett å huske er: "Klokken stilles mot sommeren". Om våren har man sommeren foran seg, klokken skal derfor stilles fram en time mot sommeren. Om høsten derimot, har man sommeren bak seg, og klokken stilles derfor tilbake en time. En annen regel er at man tar hagemøblene fram om våren og setter dem tilbake om høsten.
.
På engelsk er en mye brukt huskeregel: Spring forward. Fall back.

Bakgrunn
Benjamin Franklin kom med ideen om sommertid i et essay i 1784, men det tok ennå lang tid før sommertid første gang ble brukt i praksis. I 1916, under første verdenskrig, ble sommertid innført i en rekke land i Europa, inklusive Norge. Tanken var å få bedre utnyttelse av sommermånedene med lys en time ekstra om kvelden, på bekostning av at sollyset kom litt senere om morgenen, men da sover man som regel likevel. Dette fører også til litt mindre energibruk, da man kan vente en time lenger ved å bruke ekstra belysning, selv om energisparingen i senere tid har heller mindre betydning i de industraliserte land. Noen studier fra blant annet USA og Australia antyder at energiforbruket går opp pga sommertid, mens utviklingsland ofte rapporterer energisparing som følge av sommertid.

Hvem bruker sommertid?
Generelt bruker de fleste industraliserte land i de nordligste breddegradene sommertid i månedene mars/april til oktober/november, mens en del land på den sørlige halvkule har sommertid i månedene fra september/oktober til februar-april. De eksakte datoene kan finnes i
verdensuret. Land som ligger i nærheten av ekvator bruker sjelden sommertid, da lengden på dagen ikke varierer særlig mye i løpet av året. I Europa er det nå bare Island som ikke har sommertid. Til gjengjeld har Island en tidssone som ligger en time foran den naturlige, så det kan sies at de er på sommertid året rundt.

Sommertid i Norge gjennom tidene




  • Sommertid ble første gang brukt i Norge i 1916, fra 22. mai til 30. september. En rekke andre land, særlig i Europa, innførte også sommertid i 1916 (1. verdenskrig).

  • Utenom 1916 var det sannsynligvis ikke sommertid i noen av årene før 2. verdenskrig.

  • I 1940 startet sommertiden 11. august (pga 2. verdenskrig) og varte ut året, hele 1941 og helt til 2. november 1942.

  • I 1943 var det sommertid fra 29. mars til 4. oktober.

  • I 1944 var det sommertid fra 3. april til 2. oktober.

  • I 1945 var det sommertid fra 2. april til 1. oktober.

  • Sommertid ble ikke brukt i Norge i årene 1946-1958.

  • I årene 1959 til 1964 begynte sommertiden tredje søndag i mars og endte tredje søndag i september.

  • I 1965 begynte sommertiden 25. april og varte til 19. september.

  • Norge brukte ikke sommertid i årene 1966-1979. 1979 var siste gang Norge var på normaltid hele året.

  • I 1980 begynte sommertiden 6. april og sluttet 28. september.

  • I 1981-1995 begynte sommertiden siste søndag i mars og varte til siste søndag i september.

  • I 1996 fikk EU felles sommertid-regler og Norge har også valgt å følge disse videre: Fra siste søndag i mars til siste søndag i oktober.

(Kilde: timeanddate.com)

Ingen kommentarer: